Geerweg 57 Ter aar

Een heerlijk kruid

Daslook

Daslook

De daslook (Allium ursinum) is een plant uit de narcisfamilie, het is in Nederland een vrij algemene soort die sinds 1950 is gelijk gebleven of toegenomen. De ovale bladeren zijn 3–5 cm breed, donkergroen en parallelnervig. De bloemen hebben zes witte bloemdekbladen en zijn in losse bolvormige schermen gegroepeerd.

De plant bloeit van april tot juni, soms tot juli. Na juli verdwijnt het bovengrondse deel van de plant volledig en blijft enkel de ondergrondse bloembol over. De plant wordt 30–40 cm hoog. De plant groeit vaak in groepen. 

De sterksmakende bladen kunnen rauw fijngehakt gebruikt worden in salades en in soepen. Vooral de bladeren ruiken bij het fijnwrijven naar knoflook, uien, bieslook of prei. Daslook geniet sinds enkele jaren aan een grote populariteit en wordt verwerkt in bijvoorbeeld pesto en marinades.

In Hongarije worden eind maart of begin april daslook-festivals georganiseerd, waarbij daslook in vele varianten verwerkt in gerechten wordt aangeboden.

De plant is in Nederland sinds 1 januari 2017 niet meer wettelijk beschermd en dat komt mooi uit, zodat de Berkshire Butcher er mooie sausage van kan maken. Wij maken de verse worsten met verse daslook en gestampte zwarte peper. Deze worst laat zich mooi begeleiden door een stampotje van andijvie.

Daslook sausage

Wij hebben er weer veel te lang op gewacht, maar eindelijk is daar de daslook weer.

Berkshire sausage

Onze klassieker met peterselie, nootmuskaat en foelie. Een topper die bij alle gerechten past.

By your self

Maak je eigen daslook tapenade

Maak nu heel eenvoudig jou eigen daslook tapenade met walnoot. 

Rooster 50 gram walnoten in een pan zonder vetstof tot ze lekker ruiken. Laat de walnoten goed afkoelen. Stamp de noten in de vijzel tot een egale pasta.

Voeg er 100 gram blaadjes daslook er geleidelijk aan toe en blijf stampen tot er een egale groene pasta is ontstaan. Voeg wat zout toe.

Meng fijn geraspte kaas naar keuze met de daslook pasta. Meng 175 ml olijfolie tot er een pesto ontstaat. Laat de pesto enkele minuten (kamer temperatuur) staan zodat de smaken zich goed vermengen. Voeg naar smaak eventueel nog wat zout of olie toe.

Eet smakelijk!